Interviews met sprekers

Dagdeel 1

Henk-van-Koeveringe-youtube-thumb

Henk van Koeveringe

Mark-de-Waard-youtube-thumb

Mark de Waard

Kim-Linse-youtube-thumb

Kim Linse

Sikko-Brouwer-youtube-thumb

Sikko Brouwer

Arie-Kuipers-youtube-thumb

Arie Kuipers

Albert-Kooy-youtube-thumb

Albert Kooy

Marjan-Soepboer-youtube-thumb

Marjan Soepboer

Michiel-Meijers-youtube-thumb

Michiel Meijers

 

Dagdeel 2

Paul-van-Goor-youtube-thumb

Paul van Goor

Rabobank

Rabobank

dirk nijdam youtube

Dirk Nijdam

Monique-Clarisse-youtube-thumb

Monique Clarisse

cinto prosperi youtube

Cinto Prosperi

Rianne-Holtrop-youtube-thumb

Rianne Holtrop

Albert evert youtube

Albert Postma en Evert Wind

frank kroondijk youtube

Frank Kroondijk

 

Dagdeel 3

Peter keus youtube

Peter Keus

mark bakker youtube

Mark Bakker

Jaap Goos Youtube

Jaap Goos

Kitesurfers youtube

Chris, Coby  en Koen

wilko waller youtube

Wilco Waller

lourens touwen youtube

Lourens Touwen

Michiel meijersyoutube2

Michiel Meijers

Leo van der burg youtube

Leo van der burg

Leo van der Burg

Leo van der Burg

Rondvaardij Princenhof bouwt party- en exposchip van de toekomst

Alle ins and outs over schoon en stil varen
op Kennis- en innovatiedag

Leo van der Burg, projectmanager bij Technologie Centrum Noord-Nederland (TCNN), laat op de Kennis- en Innovatiedag Vakantieland Friesland de voordelen van het gebruik van LNG zien.
Leo van der Burg, projectmanager bij Technologie Centrum Noord-Nederland (TCNN), laat op de Kennis- en Innovatiedag Vakantieland Friesland de voordelen van het gebruik van LNG zien.

EARNEWÂLD (NL) – Veel bezoekers hebben al ervaren dat het Nationaal Park ‘De Alde Feanen’ bij Earnewâld zeer de moeite waard is. Het is ook een kwetsbaar gebied, dat het verdient om met zorg te worden benaderd, vinden overheid en recreatieondernemers. Daarom heeft Dirk Koomen, directeur van de aldaar gevestigde Rondvaardij Princenhof, de voorbereidingen getroffen voor de bouw van een ‘groene’ rondvaart-, party- en expoboot: vriendelijk voor milieu, passagier en bezoeker.

Een van de mogelijkheden is dan om de overstap te maken naar een schonere brandstof als LNG (Liquefied Natural Gas). LNG is aardgas dat vloeibaar is gemaakt door het te koelen tot -162 C° waardoor het volume 600 maal kleiner wordt.
De heer Koomen: “Vanuit economisch perspectief is LNG voor ons een aantrekkelijk alternatief, maar zeker ook uit het oogpunt van het milieu. De uitstoot van een aantal stoffen dat nu tijdens het varen vrijkomt, kan door de overstap op LNG sterk terug gebracht worden. Daarnaast neemt de geluidsemissie af. En dat laatste is natuurlijk ook plezierig voor onze passagiers.”

Gebundelde kennis
Samen met twaalf bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland en Duitsland, onder aanvoering van TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN) neemt de Friese rederij deel aan het innovatieproject ‘MariTIM – LNG passenger vessel’. Binnen dit project werken de Nederlandse en Duitse partners samen aan de technische en economische haalbaarheid van de toepassing van LNG voor de passagiersscheepvaart. Een duurzame passagiersscheepvaart en bescherming van ecologisch gevoelige watergebieden als ‘De Alde Feanen’ en De Waddenzee staat daarbij voorop.

TCNN
TCCN

Veelbelovend
“De ontwikkelingen zijn veelbelovend,” zegt Leo van der Burg, projectmanager bij het Groningse technologiecentrum. “De projectdeelnemers hebben dit voorjaar een bezoek gebracht aan Noorwegen waar al zo’n tien jaar wordt gevaren op LNG. Zij spraken daar onder andere met Noorse ondernemers, vergunningverleners en certificeringinstituten over hun ervaringen met LNG. Ook is een bezoek gebracht aan een veerboot, varend op LNG. De projectpartners hebben in Oslo met eigen ogen kunnen zien hoe het gebruik van LNG daar de gewoonste zaak van de wereld is. De excursie heeft hen overtuigd van de voordelen en verder enthousiast gemaakt voor de toepassing van LNG als brandstof voor de passagiersscheepvaart.”

Ontmoet Van der Burg
Op de Kennis- en Innovatiedag op 25 september vertelt Leo van der Burg alles over groene rondvaart- en partyschepen en plezierjachten van de toekomst. Hij is te gast in dagdeel 3: http://www.vakantielandfriesland.nl/programma, evenals zijn opdrachtgever, Dirk Koomen van het Earnewâldster rondvaartbedrijf.

Informatie: www.tcnn.nl
www.maritim-de-nl.eu

 
Wilt u deze spreker ontmoeten? Kom dan naar de Kennis en Innovatiedag op 25 september 2012 in Hotel Galamadammen te Koudum. Vroegtijdig aanmelden is noodzakelijk: Klik hier.

De schone uitlaten van een veerboot op LNG. De schone uitlaten van een veerboot op LNG.
De schone uitlaten van een veerboot op LNG. Roet op de pijpen duidt op de uitstoot van veel fijnstof van een dieselaangedreven schip.

 

Deze Noorse veerboot vaart op LNG. Rondvaardij Princenhof ontwikkelt met een twintigtal partners de schoonste, stilste en flexibelste rondvaart- en expoboot van Nederland.
Deze Noorse veerboot vaart op LNG.

Rondvaardij Princenhof ontwikkelt met een twintigtal partners de schoonste, stilste, flexibelste en geheel rolstoelvriendelijke rondvaart- en expoboot van Nederland.

 

Interview met Leo van der Burg op de Kennis- en innovatiedag